Bekende en minder bekende blauwe druivenrassen

Er zijn veel verschillende druivenrassen in de wereld. Van blauwe druivenrassen worden vooral rode wijn en rosé wijn gemaakt. Zowel in de oude als de nieuwe wereld vind je verschillende druivenrassen terug. Ook kan een druivensoort, afhankelijk van de wijnstreek en het land waar hij groeit, verschillend smaken. De enige blauwe druivenrassen die een typerende smaak hebben die altijd blijft, ongeacht waar ze groeien, zijn waarschijnlijk de zeer geliefde cabernet sauvignon en de primitivo, oftewel de zinfandel. Deze laatste is met name in de nieuwe wereld erg geliefd. In de Verenigde Staten, en dan vooral in Californië, vind je veel rosé wijn terug die is gemaakt van zinfandel. Daarnaast zijn er uiteraard nog vele andere blauwe druivenrassen. Een aantal andere bekende namen zijn de cabernet franc, carmenère, cinsault, grenache, malbec, pinotage, pinot noir, shiraz en tempranillo.

Bekende blauwe druivenrassen uit de nieuwe wereld

We hadden er net al eentje genoemd, de primitivo, oftewel de zinfandel. Toch zijn er nog veel meer blauwe druivenrassen die je veel ziet in de nieuwe wereld. De carmenère is Chili's nationale trots en datzelfde kan gezegd worden voor de malbec in Argentinië. Pinotage vind je vooral terug in Zuid-Afrika. Deze druivensoort wordt net zoals de zinfandel veel gebruikt voor rosé wijnen en heeft een typerend karakter in de mond. Een druivensoort die je overal terugvindt is de cabernet sauvignon. Deze druivensoort heeft een bepaalde karakteristieke smaak en het maakt niet uit waar je hem plant. Hij kan overal goed gedijen en behalve dat het een geliefde druif is onder wijndrinkers, is hij ook makkelijk om te planten en te onderhouden. Hierdoor is hij zeer geliefd onder wijnboeren.

Andere blauwe druivensoorten

Cabernet franc is ook zo’n veelzijdige druif, maar smaken verschillen en niet iedereen is er een grote fan van. Dit komt waarschijnlijk met name door zijn uitgesproken smaak. In de meeste gevallen is dit de reden dat ervoor wordt gekozen om deze druif te mengen met andere druivensoorten. Je vindt deze druivensoort met name terug in de oude wereld, namelijk Frankrijk en Italië. Toch is hij ook zeer geliefd in de Verenigde Staten. Andere landen waar je misschien niet direct aan denkt, maar waar hij ook aangeplant staat zijn Hongarije, Chili, Zuid-Afrika, Spanje, Canada, Argentinië, Australië, China, Brazilië en Uruguay. De pinot noir is een geliefde blauwe druif voor rode wijn, maar het is niet één van de makkelijkste druivensoorten om aan te planten. Om deze reden wordt deze veelzijdige wijn niet overal ter wereld geproduceerd.

Gerelateerd

Populair

Last van muizen? Dit moet je doen

Het is erg vervelend als je last hebt van muizen. Het kan je een erg vies gevoel geven en dat is ook erg logisch...

Waar moet je op letten als je een printer gaat kopen?

Ondanks dat de printer nog niet zo lang op de markt is ten opzichte van veel andere producten, zijn de printers door de jaren...

Wat zijn de mooiste visregio’s voor een visvakantie?

Voor veel mensen is een vakantie niet compleet zonder een dagje aan het water. Of je nu kiest voor een rustige wandeling langs de...