Alles wat je wilt weten over een jacquet

Heb je een formeel feest of evenement waarbij een net pak niet netjes genoeg is? Dan biedt een jacquet wellicht uitkomst. Dit is namelijk de crème de la crème onder de gelegenheidskostuums. 

De onderdelen van een jacquet

Een jacquet staat ook wel bekend als driedelig kostuum. De drie belangrijkste delen zijn de jas, de broek en het gilet. De broek is een grijze pantalon met zwarte strepen zonder omslag en daarop wordt een wit overhemd met dubbele manchetten en een Franse boord gedragen. Over het overhemd draagt men een effen grijs gilet.

De jas van een jacquet springt in het oog door de lengte. De voorpanden van de jas zijn afgerond en lopen lang uit naar de achterkant. De kleur van de jas is vaak zwart, maar kan ook afhangen van de gelegenheid. Bij een somber evenement, zoals bijvoorbeeld een begrafenis, wordt er een zwarte jas gedragen. Bij feestelijke gelegenheden kan de jas ook grijs zijn.

Om voor de complete outfit te gaan kun je ook een grijze das, suède handschoenen en een hoge grijze of zwarte hoed te dragen. Bij de handschoenen geldt dezelfde kleurcode als voor de jas: bij sombere gelegenheden draag je zwarte handschoenen en bij feestelijke gelegenheden draag je grijze handschoenen. Met deze accessoires maak je de outfit echt af.

Een kostuum met regels

Jacquets hebben ook hun eigen regels. Zo mag de outfit alleen overdags gedragen worden tot zonsondergang. We hebben hier dus te maken met een echt gelegenheidskostuum met een handleiding! Als de zon is ondergegaan, dan zul je dus van outfit moeten veranderen.

Wanneer draag je een jacquet?

Jacquets worden vaak gedragen bij bruiloften. Wanneer de gasten gevraagd worden om een jacquet te dragen, dan is het wel zo netjes om te vermelden dat ze ook een tweede outfit mee moeten nemen voor de feestelijke activiteiten in de avond. Ook bij traditionele studentenverenigingen wordt vaak een jacquet gedragen bij speciale gelegenheden.

Jacquets worden dus ook vaak bij begrafenissen gedragen. Belangrijk is dus om een zwarte jas en zwarte handschoenen te dragen.

Waar koop je een jacquet?

Mocht je binnenkort en speciale gelegenheid hebben waarbij je een jacquet wilt dragen, dan zit je bij GENTS goed. GENTS heeft zeer mooie jacquets van wol in het assortiment. Mocht je al een jacquet hebben waar sommige onderdelen wellicht aan vervanging toe zijn, dan kun je bij GENTS ook heel eenvoudig de onderdelen van een jacquet los bestellen.