Tegenwoordig kan het niet gek genoeg. Mensen die meerdere masters hebben behaald zijn een normale constatering geworden binnen de kandidatenlijst voor een vacature. Echter is het voor veel mensen helemaal niet zo gewoon. Het kost moeite en tijd om kennis te vergaren. Het blijkt echter dat deze tijd en moeite het wel waard te zijn om je baankansen te vergroten of je kansen op een promotie te vergroten. In deze blog bespreek ik een aantal mogelijkheden om in je eigen kennis en vaardigheden te investeren.
Een nieuwe opleiding
Veel mensen zijn minder geneigd om een nieuwe opleiding te starten wanneer ze niet meer in hun twintiger jaren zijn. Dit terwijl er prima mogelijkheden zijn om deze wens te verwezenlijken. Er zijn opleidingen, zowel bachelor- als masteropleidingen, die in deeltijd gevolgd kunnen worden. Bij zo’n opleiding moet je dan een bepaald dagdeel vrijhouden, bijvoorbeeld de vrijdagmiddag. Dit is in combinatie met een voltijdbaan beter te combineren.
Een dergelijke opleiding kan natuurlijk puur uit interesse gestart worden en omdat je het ook leuk vind om nieuw kennis te vergaren. En ander motief kan natuurlijk zijn om je baan- of promotiekansen te vergroten. Vooral bij publieke werkgevers bestaat er een bepaald maximum dat verdiend kan worden met een bepaalde opleiding. In een dergelijk geval kan het lonen op een opleiding af te ronden die een nieuwe salarisschijf mogelijk doet maken. Ook voor ondernemers kan het vergaren van kennis veel voordelen opleveren. Het uitbesteden van werk is bij beginnende werknemers heel gewoon, er kan echter ook gekozen worden om deze kennis zelf te vergaren en in praktijk te zetten.
Een cursus
Vanuit sommige beroepen, zoals artsen en advocaten, is het verplicht gesteld dat er gedurende de werkperiode extra nascholing wordt gedaan om de kennis op orde te houden. Dit bestaat bijvoorbeeld ook voor vrachtwagenchauffeurs. Zij moeten hun Code 95 behalen en dat betekent dat dat hun rijbewijs weer 5 jaar verlengd wordt. Een dergelijke code 95 cursus kan bij Westpoort opleidingen gevolgd worden.
Voor andere beroepen zijn er geen verplichte nascholingscursussen verplicht gesteld, maar is het door de ontwikkelingen in de maatschappij nodig dat zij nieuw kennis vergaren. Een goed voorbeeld van dergelijke kennis is IT-kennis. Informatietechnologie (IT) wordt door ons veelvoudig gebruik van computers steeds belangrijker. Deze kennis is zodoende niet in een bepaald beroep van belang, maar zal in de toekomst in vele sectoren een steeds belangrijkere factor gaan spelen. Een cursus hierin zou dus in de toekomst van toegevoegde waarde kunnen zijn.