Rijinstructeur: wees een voorbeeld voor jongeren

Meteen toen ik 18 jaar werd, startte ik met rijlessen. Ik had er hard voor gespaard en ik kon niet wachten om in de auto te stappen. Maar ik vond het wel heel eng. Ik had aan de rijschool laten weten dat de auto echt een klein formaatje moest hebben en dat ik niet in de spits wilde rijden. Natuurlijk hielden ze daar geen rekening mee. Want uiteindelijk moet je alles leren. De rijinstructeur kwam aanzetten in een auto van gemiddeld formaat en ik nam voor het eerst plaats achter het stuurwiel. Die eerste les vergeet ik nooit. Ik hoefde alleen maar te sturen, de rijinstructeur deed de rest. Maar hij was al gelijk bemoedigend en vol bewondering. Volgens hem had ik een goed gevoel voor het formaat van de auto en een goed inzicht in situaties. Uiteindelijk heb ik mijn examen meteen de eerste keer gehaald waarna ik in een oud bakkie zelfstandig de weg opging.

Rijinstructeur: bemoedigend en kundig

Dat had ik echt te danken aan mijn rijinstructeur. Hij was een joviale, vriendelijke en positieve man die goed om kon gaan met onzekere tieners. Dankzij hem kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen in de auto. En hoewel ik de snelweg heel eng vond, gingen we daar al snel heen. Mijn rijinstructeur was ook een beetje ondeugend. Toen ik op een keer ’s avonds les had, gingen we naar een rustig stuk snelweg waar ik volgens hem flink mocht gassen. Gewoon om eens te kijken wat die auto allemaal kon. Voor een meisje als ik, dat zich altijd keurig aan de regels hield, was dat een hele belevenis. Achteraf besef ik pas hoe de houding van de rijinstructeur mij heeft geholpen. Hij was bemoedigend en heel kundig. Ik was op dat moment nog erg zoekende naar wat ik wilde in het leven. Ik besefte dat het beroep van rijinstructeur eigenlijk wel heel leuk was. Jonge mensen begeleiden en zien groeien naar zelfstandigheid in de auto.

Een mooi beroep

Ik heb echt even serieus nagedacht over rijinstructeur worden. Het leek me ook geweldig mijn groot rijbewijs te halen. Uiteindelijk werd ik geen rijinstructeur, maar ook ik leid nu jonge mensen op. In de zorg, maar wel met het voorbeeld van mijn rijinstructeur in gedachten. Hopelijk ben ik net zo bemoedigend en kundig. Je geeft je leerlingen dan zoveel meer mee dan een rijbewijs. Je geeft ze ook zelfvertrouwen en dat is veel kostbaarder. Ja, rijinstructeur is een mooi beroep!

Gerelateerd

Populair