Zo overtuigt u uw chauffeurs om met een auto volgsysteem te rijden

Met de technologie anno 2020 kunnen we vele kanten op. Dat geldt ook in de transportindustrie. Er zijn vele tools en systemen beschikbaar die transportbedrijven helpen om efficiënter en nauwkeuriger te werken. Een van die tools is het zogenaamde auto volgsysteem, ook wel asset tracking of fleet management genoemd. Met dit systeem krijgt de leidinggevenden van een transportbedrijf middels GPS-data inzicht in allerlei gegevens van de chauffeur en zijn voertuig. Dit heeft vele voordelen. Zo helpt een auto volgsysteem bijvoorbeeld om efficiënter en veiliger te transporteren. Toch is het goed voor te stellen dat niet iedere chauffeur zit te wachten op het rijden met een auto volgsysteem. In deze tijd is privacy namelijk een gevoelig onderwerp. Hoe overtuigt u uw chauffeur dat het ook voor hen beter is om met een auto volgsysteem te werken?

Ten eerste is het belangrijk om helder en transparant te zijn met uw chauffeurs. Leg ze duidelijk uit wat er precies wordt gemeten middels het auto volgsysteem en wat absoluut niet. Ten tweede is het van groot belang om uw chauffeurs te laten inzien dat een auto volgsysteem juist een hulpmiddel is om ze veiliger, beter en met een geruster hart de weg op te sturen. Overtuig ze bijvoorbeeld van het feit dat ze met behulp van het systeem eerder op de hoogte zijn van onverwachte verkeersbelemmeringen, veranderingen in orders of nieuwe instructies. Dit alles werkt een prettige werksituatie en vermindering van de werkdruk in de hand, wat weer voordelig is voor de chauffeur.

Privacy tijdens privéritten en hoe zit het met de Belastingdienst?

Uiteindelijk moet u uw chauffeurs ook laten wennen aan het gebruik van een auto volgsysteem. Het is ook goed om uit te leggen dat privéritten van uw chauffeur niet worden bijgehouden. Dit is nodig wanneer de chauffeur het voertuig niet alleen zakelijk, maar ook privé gebruikt. Leg goed uit dat de chauffeur het doel van zijn rit – zakelijk of privé – kan wijzigen. Wanneer hij of zij privé rijdt, wordt de auto niet gevolgd en worden geen data bijgehouden. Zo wordt de privacy van de chauffeurs dus absoluut gewaarborgd.

De Belastingdienst heeft niet automatisch toegang tot de data van de chauffeurs. Ze hoeven dus niet bang te zijn dat ze daardoor in wat voor problemen dan ook komen. Als bedrijf hoeft u in principe ook alleen maar de nodige gegevens door te geven voor de kilometerregistratie.

Gerelateerd

Populair