De vrijdagmiddagborrel

Een hapje en een drankje: het klinkt heel gezellig en voor veel mensen is dat het ook. Op vrijdagmiddag uit het werk of in het weekend er is altijd wel een gelegenheid om er heerlijk van te genieten. De traditionele blokjes kaas en worst zijn nog altijd populair, maar het aantal hapjes is de laatste jaren flink uitgebreid. Tapas hapjes zijn enorm in opkomst. Een tafel vol met verschillende lekkernijen is in veel huishoudens steeds meer in opkomst. Ook in de horeca zien we steeds uitgebreidere borrelplanken op de menukaart staan. Momenteel wordt de vrijdagmiddagborrel onder thuiswerkers ook steeds populairder. Gezellig met je collega’s online borrelen is de toekomst. Borrelpakketten bestellen en laten versturen is prima mogelijk. Als je op www.tezet.nl kijkt, kan je al dit lekkers bewonderen. Hoe leuk is het om al dit lekkers door de brievenbus te krijgen? Op deze manier kan je de week toch nog gezellig met je collega’s afsluiten. De drankjes die bij een borrelhap gedronken worden variëren van het traditionele biertje en wijntje tot aan likeuren of cocktails. Cocktails zijn populaire mixdrankjes.

Heerlijke cocktails

Een heerlijke cocktail op een zomers terras of gezellig bij de openhaard, wie heeft er niet wel eens van genoten? Omdat een cocktail een mixdrankje is wat uit meerdere ingrediënten bestaat, ging men de naam cocktail al snel gebruiken om deze drankjes te benoemen. Het mixen van verschillende drankjes tot een cocktail is al veel ouder. De Bloody Mary cocktail werd bijvoorbeeld al gemaakt rond 1600. Een tweetal populaire cocktails zijn de Mojito en de Caipirinha. De Caipirinha is afkomstig uit Brazilië en heeft als basisdrank de cachaca. De Mojito is ontstaan in Cuba met als basis de welbekende Cubaanse rum. Tegenwoordig worden er ook cocktail-workshops georganiseerd. Hoe leuk is het om met een groep je eigen cocktails te maken en natuurlijk te proeven?

Alcoholgebruik

Alcoholgebruik is al jaren een onderwerp van discussie. Genieten met mate is het toverwoord, maar wat drinken we nu eigenlijk aan alcoholische drankjes in ons land? Zijn we stevige drinkers? Nee, vergeleken met sommige andere landen om ons heen valt het bij ons mee. We zitten met 8 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking onder het gemiddelde van 10 liter, gerekend voor personen van 15 jaar of ouder. In Midden- en Oost-Europa wordt flink gedronken. Ook de Fransen (12), Britten (ook 12) en Belgen (13 liter) drinken meer alcohol dan wij. Maar er zijn natuurlijk ook grote verschillen in ons land. Er zijn er velen die helemaal geen alcohol drinken en daartegenover weer anderen die ruim boven het gemiddelde zitten. Dus met mate genieten blijft het motto.

Gerelateerd

Populair