Hoe help je iemand uit een moeilijke situatie?

We hebben allemaal wel eens een moment in het leven dat het even niet zo lekker gaat. Dit kan gebeuren op het gebied van relaties, je werk, je vrienden, je gezondheid, je familie, of een ander soort probleem waar je tegen aan loopt. Ook zo je merken dat naarmate je ouder wordt, er steeds meer mensen in je omgeving zijn die je hulp nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen wanneer ze zelf ergens tegen aanlopen. Heb jij zo iemand in je omgeving en wil je diegene graag helpen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Je leest in deze blog handige tips en tricks hoe je zo’n lastige situatie kunt aanpakken.

 

Je moet het niet alleen doen

Aller eerst is het heel belangrijk dat je niet in je eentje de hulp gaat verlenen. Kijk goed naar het probleem wat diegene heeft, en heb het hier eens met je eigen omgeving over. Je kunt natuurlijk discreet blijven en je hoeft echt niet te vertellen wat er aan de hand is of over wie het gaat, maar deel je mening en de situatie is met een ander en kijk of zij je misschien tips kunnen geven.

 

Praten is heel belangrijk.

Ken je iemand met een probleem, dan is het heel belangrijk dat je goed praten met diegene. Je moet er eerst achter zien te komen wat er precies aan de hand is en hoe je dit kunt oplossen. Zijn er andere factoren die meespelen of is het echt diegene en diegene’s probleem? Door dit eerste achterhalen door veel en goed te praten kom je er achter hoe je diegene het beste kunt helpen. Ook is het soms belangrijk dat je professionele hulp inschakelt. Zo heb ik zelf meegemaakt dat een vriend met een speed verslaving jaren lang praatte met zijn omgeving, maar nooit professionele hulp heeft gehad die haar uiteindelijk wel hard nodig had.

 

Geef de ruimte

Tenslotte is het heel belangrijk dat als iemand problemen heeft, je diegene ook de ruimte geeft om het zelf op te lossen. Het kan zo zijn dat je diegene graag wil helpen maar soms is een beetje ruimte ook goed genoeg. Zit diegene niet in zijn nek en dwing hem om zijn problemen uit te zoeken, maar biedt hem wel de helpende hand wanneer deze nodig is. Soms werk het namelijk averechts als je heel erg gaat trekken aan iemand, en stoot diegene je dan sneller af.

Gerelateerd

Populair