Veilig met een paard op reis? Overweeg een paardenvrachtwagen!

Het reizen met dieren is vaak voor zowel de vervoerder als het dier zelf een intensieve klus. Dit geldt ook voor paarden, paarden zijn één van de meest vervoerde diersoorten in Nederland. Paarden worden vervoerd om naar race- of dressuurwedstrijden te rijden, een rondje paard te rijden op een mooie natuurplaats of om de paarden te vervoeren naar hun nieuwe eigenaar. Het is van groot belang om dit op correcte wijze te doen, een gestresst dier kan verschillende gezondheidsproblemen oplopen waaronder het oplopen van een trauma aan reizen. Net zoals bij het vervoer van mensen staat veiligheid én comfort daardoor stipt op nummer één. Een manier om een paard te vervoeren is met een paardentrailer, maar je kan het jouw paard nog een stukje comfortabeler maken. Dit kan door middel van een paardenvrachtwagen. Een paardenvrachtwagen voldoet aan verschillende eisen en er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten.

Waar moet je op letten?

Een paardenvrachtwagen is er een veel uitvoeringen en kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Het geschikte model paardenvrachtwagen hangt af van bijvoorbeeld de afstanden die je van plan bent om af te leggen, maar ook bijvoorbeeld de duur van de reis. Ook is het goed om te onthouden dat je gaat rijden in een vrachtwagen. Voor een paardenvrachtwagen heb je dan ook een groot rijbewijs (Rijbewijs C) nodig. Verder is het afhankelijk van de afstand en tijdsduur aan welke eisen het voertuig moet voldoen. In ieder geval moet er gezorgd worden voor voldoende zuurstof toevoer en bescherming tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Door genoeg zuurstof toe te voeren aan het dier en te beschermen tegen deze weersomstandigheden, zal het dier het minste stress oplopen gedurende de reis. Als laatste moet je zorgen voor een NVWA vervoerdersvergunning. Zonder deze vergunning is het vervoer van levende dieren verboden. 

Andere vergunningen en eisen

Naast de NVWA vervoerdersvergunning en een groot rijbewijs, zijn er nog een aantal andere documenten die je in bezit moet hebben als je gaat rijden met een paardenvrachtwagen. Als paarden langer dan acht uur worden vervoerd dan moet het RDW allereerst het voertuig keuren. Voldoet de vrachtwagen aan de keuringseisen, dan krijg je een VLD-certificaat. Ook bij afstanden langer dan 65 kilometer dient de chauffeur een geldig getuigschrift te hebben. Voor afstanden korter dan 65 kilometer kun je zonder getuigschrift de weg op. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en houdt naast de officiële richtlijnen ook altijd het paard zelf in de gaten.