Vroeger was niet alles per se beter!

Vinden jullie het ook niet de beste uitvinding ooit? Ik heb het over het internet. Zelf ben ik van mening dat het mijn wereld behoorlijk groter heeft gemaakt. Ik kom namelijk van de generatie waarbij het internet eerder nog niet bestond. Of er in ieder geval nog geen gebruik van werd gemaakt door de gewone consument.

Als de dag van gister

Ik kan me het moment dat we internet kregen thuis nog als de dag van gister herinneren. Ik weet alleen niet meer precies hoe oud ik was. Waarschijnlijk rond de 15 of 16 jaar. Op dat moment moest er nog een inbel verbinding tot stand komen. Een geluid dat je waarschijnlijk nooit meer vergeet en dat de jongere lezers onder ons niet eens kennen. Het was een soort krakend en piepend geluid waarvan je dacht dat de computer het misschien wel eens zou kunnen begeven. Er ging een wereld voor me open. Je kon ineens contact leggen met mensen die aan de andere kant van de wereld woonden. We moesten wel altijd een kookwekker zetten die aangaf hoe lang je nog op het internet mocht.

Dat had een aantal redenen. De eerste reden was dat het nogal prijzig was om op internet te gaan. Het kostte gewoon echt wel wat geld. Meestal mocht ik er ongeveer vijftien minuten achter. De tweede reden was dat de telefoonlijn bezet was als je op internet zat. Je las eerder al over de inbelverbinding. Je computer ging dus het internet op door gebruik te maken van je telefoon lijn. Als je dus lang achter elkaar op internet zat, was je niet meer bereikbaar. Mobieltjes waren er toen namelijk ook nog niet echt. Alle telefoontjes gingen over de vaste lijn.

Hoe anders is het nu

Inmiddels de dertig gepasseerd kan ik me die tijd nog goed herinneren maar niet altijd voorstellen hoe het ook al weer echt was. Je kunt nu overal waar je wilt het internet op. In de trein, bij de kapper of zelfs in het bos. Eigenlijk bizar hoe gemakkelijk je contact kunt leggen. Soms op vakantie denk ik nog wel eens terug aan de tijd dat we nog geen internet hadden. Als ik bijvoorbeeld op een berg zit waar geen bereik is. Zelf kan ik niet echt goed bepalen of het nou beter of slechter is dat we zo snel en gemakkelijk in connectie kunnen staan met de wereld. Het heeft allebei voordelen en nadelen.

Gerelateerd

Populair