Welke schoen zet jij dit jaar voor sinterklaas?

Alle kleine kinderen zijn helemaal enthousiast als sinterklaas weer in het land is. Kinderen kunnen hun schoentje weer neer zetten met iets lekkers voor het paard van sinterklaas erin en een mooie brief of tekening voor sinterklaas zelf. En misschien krijgen ze dan wel een klein schoencadeautje van sinterklaas. Maar welke schoen zou je nou het beste kunnen zetten zodat je een leuk cadeautje ervoor terug krijgt? Mannen zetten vaak ara schoenen omdat sinterklaas die toch ook wel heel erg mooi vindt. En dames zetten vaak hun laarzen voor de schoorsteen omdat ze dan denken dat ze een groot cadeautje ervoor terug zullen krijgen. Maar hoe is dat schoen zetten nou eigenlijk ontstaan?

Het ontstaan van de schoen zetten

Het opzetten van de schoen is in de 15e eeuw begonnen. Dit schoen zetten gebeurde eerst in de kerken. Een dag later op 6 december (sterfdag van Sint-Nicolaas) werd de opbrengst onder de armen verdeeld. Uit de archieven van de Sint Nicolaaskerk in Utrecht komt naar voren dat er vanaf het jaar 1427 op 5 december, Sinterklaasavond schoenen werden gezet. Sinds het Sinterklaasfeest een gezellige familieaangelegenheid is geworden zetten de kinderen hun schoen bij de openhaard, onderaan de schoorsteen. Een wortel voor het paard van Sinterklaas en daarbij een verlanglijstje als inhoud van de schoen. Kinderen kregen vroeger vaak snoepgoed en koek in hun schoen. Vandaag de dag worden de schoenen nog steeds gezet in de periode afgaande voor 5 december. Het liedje Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje wordt in deze weken veelvuldig gezongen.

Sinterklaasfeest van nu de dag

Na de jaarlijkse landelijke intocht midden november mogen de schoenen weer gezet worden en breekt de spannende periode voor de kinderen aan. Een modern probleem voor Sinterkaas is dat de huidige nieuwbouwwoningen niet meer van een schoorsteen voorzien zijn (oeps). Gelukkig zijn de Pieten erg handig en weten ze via allerlei andere wegen bij de schoenen te komen. Dus ook de kinderen die in huizen wonen waarop tegenwoordig geen schoorsteen meer zit krijgen zeker hun schoencadeautjes. Ook het toepassen van zonnepanelen maakt het er niet tegenwoordig niet makkelijker op om bij de schoorstenen te komen. Maar toch lukt het de pieten altijd weer om de kinderen blij te maken met cadeautjes. En als 5 december dan eenmaal is aangebroken is het pas echt tijd voor de grote cadeaus. Als er op de deur wordt gebonkt weten de kinderen dat het zo ver is, de zak van sinterklaas staat voor de deur!!!

Gerelateerd

Populair