Zo ontrafel je een Italiaanse menu

Nu de zomer voorbij is, staan we met z’n allen alweer te springen om opnieuw op vakantie te gaan. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een lekker weekendje weg tijdens deze periode van het jaar. Een stedentrip is voor mij de ideale manier om toch weer uit te kijken naar iets leuks, terwijl ik alsnog binnen het budget blijf. Toch moet ook ik toegeven dat dit tijdens de stedentrip nog wel eens lastig kan zijn. Zo hoorde ik laatst op het nieuws dat een stel uiteindelijk 500 euro moest betalen voor twee borden spaghetti en een bord vis tijdens hun stedentrip in Rome. 

Nou heb ik toevallig ook een stedentrip Rome geboekt, dus je kunt je voorstellen dat ik me wat zorgen baarde. Ja, in de verleden tijd. Ik heb inmiddels uitgezocht hoe je eenvoudig een Italiaanse menukaart kunt ontrafelen. Hierdoor kom ik straks in ieder geval niet voor nare verrassingen te staan. Nee, ik ga heerlijk genieten tijdens mijn welverdiende stedentrip Rome!

Andere onderverdeling in menu

In Nederland zijn we gewend dat de menukaart uit een paar hapjes vooraf bestaat, wat voorgerechtjes en genoeg hoofdgerechten om uit te kiezen. Daarna is de beslissing aan jou of je de dessertkaart nog wilt zien. In Italië doen ze dit gelijk al anders. Zij hanteren namelijk een andere verdeling. Daarom is het eigenlijk wel zo handig dat je een klein beetje Italiaans kunt lezen. Op een Italiaanse menukaart zie je in ieder geval doorgaans de volgende categorieën: antipasto, primo, secondo, contorno, en dolce. Ik zal hieronder even kort toelichten waar elke term voor staat en wat je dus onder deze noemer kunt vinden wat betreft gerechten.

Antipasto en daarna primo

De antipasto is gelijk aan wat wij beschouwen als het voorgerecht. Een broodje met wat smeersels of een plank met allerlei soorten beleg is gebruikelijk in Italië als voorgerecht. Na het voorgerecht kun je een primo uitzoeken. Dit zijn doorgaans maaltijdsoepen, pastaschotels en risotto gerechten. In Italië is de primo niet een complete maaltijd. Hierdoor is het portie tevens wat kleiner dan je misschien in eerste instantie verwacht. Na de primo is het tijd voor de secondo of de contorno. 

Secondo e contorno

Er is in Italië eigenlijk niet één hoofdgerecht. Het hoofdgerecht zoals wij die kennen is onderverdeeld in de primo en secondo of primo en contorno. Wees overigens maar niet bang dat je al deze gangen móét bestellen. Het is in Italië gebruikelijk dat je gewoon bestelt wat je wilt en jezelf niet beperkt. Alles wordt namelijk snel geserveerd. Secondo zijn simpelweg vlees- of visschotels die zonder groenten geserveerd worden. Als je hier graag wat bijgerechten bij wilt, dan moet je een gerecht kiezen onder de noemer ‘contorno’. Deze vlees- of visschotels worden namelijk geserveerd met groenten, aardappelen of een salade. Ten slotte kun je nog een dolce bestellen. 

Dolce

Zoals je wellicht al weet staat ‘dolce’ voor het heerlijke Italiaanse dessert. Steevast op vrijwel iedere menukaart in Italië vind je de iconische tiramisu, panna cotta en cantucci e vin santo. Persoonlijk droom ik inmiddels al van de heerlijke panna cotta en tiramisu die mij te wachten staan tijdens mijn stedentrip Rome. Daarnaast kijk ik er ook naar uit om een echte limoncello in Rome te drinken als digestief na de maaltijd. 

Gerelateerd

Populair

Last van muizen? Dit moet je doen

Het is erg vervelend als je last hebt van muizen. Het kan je een erg vies gevoel geven en dat is ook erg logisch...

Waar moet je op letten als je een printer gaat kopen?

Ondanks dat de printer nog niet zo lang op de markt is ten opzichte van veel andere producten, zijn de printers door de jaren...

Wat zijn de mooiste visregio’s voor een visvakantie?

Voor veel mensen is een vakantie niet compleet zonder een dagje aan het water. Of je nu kiest voor een rustige wandeling langs de...